Ziezo

Ziezo
200,-

Wil je bestelling liever komen ophalen? Geef dan hieronder aan welke dag je voorkeur heeft en wij nemen contact met je op voor het maken van een afspraak.

Totaal: € -

Erna van Sambeek | Kintsugi met textiel

Kapotte borden, schoteltjes, schaaltjes en kopjes repareer ik met textiel. Ik naai de scherven aan elkaar met touw of koord, haak er een mooi randje omheen, brei er een lapje voor; de breuk inspireert mij tot de vorm van de reparatie. 

Het idee hiervoor is ontstaan toen ik in een droevige periode zat; het repareren van kapot keramiek met zachte materialen gaf me troost en voldoening. En terwijl ik bezig was realiseerde ik me dat ik van een fabrieksmatig gemaakt gebruiksartikel een uniek kunstwerkje maakte. 

Toen een Japanse collega van me mijn werkjes zag zei ze; ‘Dit doen wij al eeuwenlang, maar dan met goud. Wij noemen het Kintusugi’. Ik had er toen nog nooit van gehoord, en ben me erin gaan verdiepen.

Japan heeft een bijzondere traditie in het repareren van gebroken keramiek. Ze vergroten de schade uit door de barsten met goud te vullen. Ze geloven dat als iets schade heeft opgelopen en een geschiedenis heeft, het daardoor mooier is geworden.

Vanuit deze gedachte is ook mijn ‘Kintsugi met textiel’ ontstaan. Een geruststellende maar ook bijzondere gedachte, dat iets wat ik zelf ontdekt en ervaren heb, gedragen wordt door een eeuwenoude filosofie en traditie.
Erna van Sambeek, Amsterdam, 2020