over de kunstenaar Igor Smirnov

Ik realiseer me dat ik me in een soort slaap bevind; in een leven waarin je niets precies vast kunt leggen, ben ik toch bezig om stukjes van de puzzel te verzamelen. Het werk dat ik maak, helpt mij om de tijd te registreren. Hoe meer je iets vastlegt, hoe makkelijker het voor mij is om me voort te bewegen. Pas dan kan ik me omdraaien en zien wie ik nu ben.

Igor Smirnov is een veelzijdig schilder. In zijn schilderijen slaagt hij er in de moderne tijd treffend vast te leggen, soms in het alledaagse, soms in het absurde. Het werk van Smirnov gaat over het vastleggen van tijd, het idee dat je deelgenoot kan worden van iemands verleden door iemand te raken. Zijn schilderproces is een zoektocht naar vrijheid en overwinning van angst.

Een sjamaan die stenen gooit kan een verhaal maken van de wijze waarop deze stenen vallen. Voor Smirnov betekent schilderen hetzelfde. Hij maak iets en wacht daarna op wat er komen gaat. Maar wat is toeval? Elk werk brengt voor hem veranderingen met zich mee, of dat goede zijn laat de tijd zien. Jezelf kennen, hoe doe je dat? Met zijn werk probeert hij daar achter te komen.

bekijk het kunstenaars-cv van Igor Smirnov

Igor Smirnov (Sint Petersburg, Rusland, 1975) heeft gestudeerd aan de kunstschool in Sint Petersburg, Rusland. Van 1997-2001 heeft hij gestudeerd aan Academie Minerva te Groningen, richting Vrije Schilderkunst. Smirnov woont en werkt in Hardenberg.

Kunstuitleen Beeldend Gesproken heeft onder andere werk in zijn collectie uit de serie supermarktschilderijen. In deze serie werken toont Smirnov de supermarkt als trekpleister, een moderne kerk welhaast, waar de kleurrijke producten weloverwogen zijn uitgestald als aantrekkelijke relikwieën. Het is een ontmoetingsplek waar allerlei mensen samenkomen, van jong tot oud, om te ontdekken en te beleven. Bezoekers bewegen als gelovigen doelloos langs etalages en fraai verlichte uitstallingen. Smirnov laat in deze serie schilderijen zien dat het noodzakelijke kan verworden tot een begeerlijke attractie in de strijd tegen eenzaamheid en verveling.

exposities

2012 – ‘Anders kan het niet’, groepstentoonstelling, Art Brut Biënnale 2012, Hengelo
2010 – ‘Grensloos kunst verkennen’, kunstroute De Wijk – IJhorst
2010 – Galerie Strous, Amsterdam
2010 – ‘Een bont palet voor Joost Liese’, groepstentoonstelling, KNST SPR, Hardenberg
2009 – Kunstgalerie Twee10, Borne
2008 – ZonMw, solo-expositie, Den Haag
2007 – Oost ontmoet West, Centrum voor Hedendaagse Kunst Hardenberg
2007 – W139 Basement – Amsterdam
2007 – ‘Quadrille in quadrant’, galerie Kunst in de kop – Groningen
2005 – Galerie Noord – groepsexpositie – Groningen
2005 – Galerie De Molen Adam – Delfzijl
2005 – Galerie ApartMedia – Amsterdam
2005 – Te Linteloo – Haaksbergen
2004 – Galerie Noord – Groningen
2003 – Galerie Kaas – Groningen
2002 – Galerie Baksteen – Groningen
2001 – Galerie De Permanente – Groningen
2000 – Galerie Jan van Groeningen – Schagen
Vanaf 2003 tot op heden: Kunstgalerie Arnold – Gasselternijveen

werk van Igor Smirnov

Action hero
Een moeilijke beslissing
My brother nicotine
New York ^