over de kunstenaar Robert Jan Stokman

“Ik heb mijn Iphone altijd bij me en fotografeer nog steeds onderweg. Het zijn nu vaker beelden die ik maak in het bos of in de stad. Het bos is een geweldig decor om een verhaal bij te bedenken. Vooral in het voor- en naseizoen kan de lichtval betoverend zijn en lijkt het bos vaak meer op een gebouw met prachtige gewelven. Het bos spreekt tot mijn verbeelding en dat zie ik ook terug in films en schilderijen die ik graag bekijk”

Robert Jan (Amersfoort 1967) fotografeert sinds 1988 en sinds 2015 alleen met Iphone. Hij heeft de Hogeschool voor de Kunsten afdeling Fotografische vormgeving in 1996 afgerond.
Na zijn studie heeft hij gewerkt als freelance fotograaf. Fotografie in opdracht voor diverse opdrachtgevers met name in de zakelijke markt. Portretten en reportages waren de meest voorkomende opdrachten toegepast op websites, vakbladen, brochures en jaarverslagen. Ook is hij lange tijd actief voor verschillende organisaties op het gebied van fotografie. In het verleden voor Fotoforum Amersfoort, Fotofestival Naarden en Fotodok Utrecht en op dit moment voor Het Fotografencafé in Amersfoort Vrij Werk.

Sinds vijf jaar maakt hij Vrij Werk. In 2014 kreeg hij een zware depressie en een burn-out. Maandenlang reisde hij met de trein van en naar de therapie die hij volgde. Hij ontdekte zijn iPhone om foto’s mee te maken. Tijdens deze reizen ontstond de fotoserie “Onderweg”, waarin hij zijn blik op de wereld goed kwijt kon. Soms kaal, koud of anoniem maar ook contrastrijk en bijna sprookjesachtig. [Phonographer, Juni 2017; Barbera Boelen]


bekijk het kunstenaars-cv van Robert Jan Stokman

Robert Jan Stokman (1967, Amersfoort) is afgestudeerd in Fotografische Vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht in 1996.

“De weg zelf is je bestemming”
Confucius

exposities

2020 – Foto expositie Stadscafé Amersfoort, Amersfoort
2017 – Groepsexpositie ‘Opvallend licht’ bij De Stad van Cahen, bij D&F Draumlist & Frame.de.galerie, Amersfoort
2016 – Groepsexpositie; Open Ateliers, Siliciumweg, Amersfoort
2016 – Fotofestival 033Fotostad; Fotowerk uit de serie “Onderweg” bij  Trattoria Riposo, Amersfoort.
2016 – Fotografie, collages en korte films op de benedenetage in de St. Aegtenkapel Centrum voor Muziek en Fotografie, Amersfoort.

publicaties

2017- Interview door Barbera Boelen in de editie van Juni 2017 van Phonographer Magazine voor en over Smartphone Fotografie.

werk van Robert Jan Stokman

Onderweg Zonsopgang
Reflectie
Zachte grond
De Hal