over de kunstenaar Robert Jan Stokman

“Elke dag hetzelfde traject in de trein op hetzelfde tijdstip. Ik ben begonnen met wat probeersels op mijn iPhone en kwam er gaandeweg achter dat ik mij hiermee goed kon uitdrukken. Ik had al lang geen “vrij” werk meer gemaakt en ontdekte weer een  persoonlijke manier van fotograferen. Niet met een vooropgezet doel maar om te genieten van het beeld maken.”

Robert Jan Stokman

Na zijn studie heeft hij gewerkt als freelance fotograaf. Fotografie in opdracht voor diverse opdrachtgevers met name in de zakelijke markt. Portretten en reportages waren de meest voorkomende opdrachten toegepast op websites, vakbladen, brochures en jaarverslagen. Ook is hij lange tijd actief voor verschillende organisaties op het gebied van fotografie. In het verleden voor Fotoforum Amersfoort, Fotofestival Naarden en Fotodok Utrecht en op dit moment voor Het Fotografencafé in Amersfoort.

Vrij Werk

Sinds twee jaar maakt hij Vrij Werk. In 2014 kreeg hij een zware depressie en een burn-out. Maandenlang reisde hij met de trein van en naar de therapie die hij volgde. Hij ontdekte zijn iPhone om foto’s mee te maken. Tijdens deze reizen ontstond de fotoserie “Onderweg”, waarin hij zijn blik op de wereld goed kwijt kon. Soms kaal, koud of anoniem maar ook contrastrijk en bijna sprookjesachtig. [Phonographer, Juni 2017; Barbera Boelen]


bekijk het kunstenaars-cv van Robert Jan Stokman

Robert Jan Stokman (1967, Amersfoort) is afgestudeerd in Fotografische Vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht in 1996.

“De weg zelf is je bestemming”
Confucius

exposities

2020 – Foto expositie Stadscafé Amersfoort, Amersfoort
2017 – Groepsexpositie ‘Opvallend licht’ bij De Stad van Cahen, bij D&F Draumlist & Frame.de.galerie, Amersfoort
2016 – Groepsexpositie; Open Ateliers, Siliciumweg, Amersfoort
2016 – Fotofestival 033Fotostad; Fotowerk uit de serie “Onderweg” bij  Trattoria Riposo, Amersfoort.
2016 – Fotografie, collages en korte films op de benedenetage in de St. Aegtenkapel Centrum voor Muziek en Fotografie, Amersfoort.

publicaties

2017- Interview door Barbera Boelen in de editie van Juni 2017 van Phonographer Magazine voor en over Smartphone Fotografie.

werk van Robert Jan Stokman

Onderweg  Wachten
Onderweg Zonsopgang
Onderweg Perron
Onderweg Station