over de kunstenaar Eric Pool

‘Ik schilder vooral abstract (en wel vakjes), omdat ik geboeid ben door de enorme variatie van deze werkwijze en het boeiende resultaat wanneer het werk gerealiseerd is. Het beweegt en is in beweging. Het is spektakelkunst. Het licht van de zon verspreidt zich over het werk. Licht is trilling, trilling is muziek en dat in beweging.’

Eric Pool

Eric Pool werkt in diverse materialen. Hij maakt tekeningen in potlood (dat hij beschouwt als het ultieme tekenmidel), pastel en viltstift, maar ook schilderijen op doek in olie- of acrylverf. Pool beheerst diverse kunsttechnieken. Zijn werk bestaat hoofdzakelijk uit portret, abstracte composities en bloemcomposities. Zijn inspiratie haalt hij uit techniek, muziek en natuur.

Het werk van Eric Pool bestaat uit lijnen, stroken en vlakken, waarbij de samenstelling van de kleuren een cruciale rol speelt. Soms ontstaat er een voorstelling, maar meestal overheerst het abstracte. Beschouwing van het werk van Eric Pool leidt tot het ontdekken en bedenken van een systeem. Het is een zoektocht naar een dynamiek uit verstilling en beweging om grip te krijgen op de materie. Vanuit abstractie ontstaat vibratie. Zijn schilderijen en tekeningen laten zich lezen als een anonieme code, een schema van vakjes dat verwijst naar zijn voorkeur voor het lineaire.

bekijk het kunstenaars-cv van Eric Pool

Kunstuitleen | Galerie Beeldend Gesproken heeft van Eric Pool een serie werk in viltstift op papier in zijn collectie. De tekeningen zijn aangebracht op twee lagen, waarvan de onderlaag doorschijnt op de bovenlaag. Het werk krijgt daardoor een bijzondere dimensie.

Eric Pool (Amsterdam, 1937-2012) is al tijdens zijn middelbare school-periode op professionele wijze begonnen met tekenen en schilderen. Pool heeft les gehad van diverse kunstschilders.

Beeldend Gesproken kunstprijs

Eric Pool is winnaar van de publieksprijs behorend bij de Beeldend Gesproken Kunstprijs 2008. De prijs is op 18 mei 2008 feestelijk aan hem uitgereikt in Museum Jan van der Togt te Amstelveen.

exposities

2012 – ‘Anders kan het niet’, groepstentoonstelling, Art Brut Bi├źnnale 2012, Hengelo
2011 – 2012 – ‘In de greep van de streep’, Hypotheekshop Scheldestraat, Amsterdam
2011 – Beeldend Gesproken Kunstprijs 2011, Bagagehal-Oost, Loods 6, Amsterdam
2009 – ‘Licht en donker’, RIBW KAM, Haarlem
2009 – kunstuitleen / galerie Beeldend Gesproken (solo)
2008 – Beeldend Gesproken Kunstprijs 2008, Museum Jan van der Togt, Amstelveen
2005 – Beeldend Gesproken Kunstprijs 2005, Loods 6, Amsterdam

werk van Eric Pool

Compositie I ^
Compositie II
Compositie III
Compositie IV