over de kunstenaar Ewa Malijewska

‘Ik toon wat ik meedraag, wat me gelukkig of ellendig maakt, wat meetelt en wat niet gemeten kan worden. Het leven, en ook mezelf, ervaar ik als een soort fictie. Er is een verhaal nodig om een dag te kunnen overleven, om de existentiële angsten en metafysische spanningen aan te kunnen. Ik heb taal nodig, zoals die in dromen wordt gesproken, om vrede met mijn bestaan te kunnen hebben. Mijn grafiek is magisch, theatraal en absurd, vol van vluchtige gevoelens, smalende verlangens of brutale dominantie. Het proces van creëren is voor mij een confrontatie met het onbekende, zonder woorden, zonder namen. Ik onthul de ruimte waar ik naar terugkeer, waar ik mezelf verstop en mezelf ontdek’.

Ewa Malijewska


bekijk het kunstenaars-cv van Ewa Malijewska

De werken van Ewa Malijewska ontstaan vanuit wrijving tussen het niets en de absurditeit van het bestaan. Ze gebruikt haar droomwereld om in harmonie te komen met haar bestaan. Malijewska schildert abstracte landschappen in een wirwar van stroken en lijnen. Een visualisatie van een levendige, pulserende materie, verstrikt in talloze vormen en richtingen. De gevoelens die ze  in haar werken legt,  zijn vol betekenis en tegelijk ondefinieerbaar. Het proces van schilderen is voor haar een innerlijke dialoog, de confrontatie met het onbekende, onuitgesprokene en onverwachtse.

Ewa Malijewska (Gdynia, Polen, 1977) heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Malijewska woont en werkt in Rotterdam.

exposities

2014 – Duo-expositie met Fernando Garcia Diaz, Podium Mozaïek, Amsterdam
2011 – Art Group Holanda, galerie Serruijs, Rotterdam
2011 – Art Group Holanda, Europoint, Rotterdam
2010 – ‘Expo 24’ – Art Group Holanda, Europoint, Rotterdam
2008 – galerie Outside>Out, Rotterdam