over de kunstenaar Marjanne Geurtsen

In haar werk wordt Marjanne niet gehinderd door het perspectief dat anderen wel kunnen zien. Haar lijnen vliegen dus alle kanten op. Toen ze daar plezier in kreeg, heeft zij dit leren gebruiken en dit kenmerkt nu mede haar eigen stijl.

Marjanne maakt tekeningen, Sumi-e inktschilderijen en schildert in de Italiaanse renaissance schildertechniek zoals fresco en tempera. Ze 'voelt' haar tekeningen en ander werk meer dan dat zij t ziet. Toen Marjanne vanwege achteruitgang in visus was gestopt met glas-in -lood kunst maken, kwam ze in aanraking met Sumi-e, Japans traditioneel inktschilderen.
Sumi-e wordt vanaf ca 1200 overgedragen van leraar op leerling.

werk


Bij Sumi-e schilder je op adem, het maakt minder uit of de blaadjes van een bamboe nu precies aan t einde van een takje belanden. Het gaat om de essentie van wat je weergeeft op papier, in concentratie en verbinding met je penseel en inkt. Dit is wat je als slechtziende juist erg goed kan doen. Marjanne merkt dat door t Sumi-e schilderen, ze ook meer verbinding voelt in haar andere werk, vooral in het tekenen. Een tekening 'praat terug', heeft iets nodig, het is een samenwerking. En dat komt meer op voelen dan op kijken aan. Diepte is ze gaan creëren door - ook letterlijk - in meerdere lagen te werken. dit is voor Marjanne de essentie van haar werk. 'Door de verschillende lagen op en achter elkaar te tekenen of schilderen, wordt er een dimensie aan toegevoegd die de diepte van verschillende, elkaar versterkende emoties schept en daarmee de zeggingskracht van het werk en de persoon die het tekent of schildert, tonen'

opleiding


Na een HBO-opleiding cultureel- en inrichtingswerk volgde Marjanneo.a. de docenten- en de post HBO- opleiding beeldende kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, de Academie voor kunst en ambacht in Nederland, en cursussen aan Prince's School of Traditional Art in Londen.
Sinds 2019 wordt ze opgeleid in Sumi-e door de Zen Meester Beppe Mozuka in Italië en Frankrijk.

exposities


De kunstenares exposeert en verkoopt haar werk regelmatig in binnen- en buitenland bij diverse galeries, bedrijven en musea zoals: Cobra museum Amstelveen, Van Abbe Museum eindhoven, Nieuwe Instituut Rotterdam, Grafisch Museum Groningen, Bijbels Openlucht museum Nijmegen, Slot Zeist, Würth Den Bosch, Dutch Design Week eindhoven, Beelden Gesproken Amsterdam, België: Brussel, Frankrijk, Italië, Duitsland.

Ook werkt zij in opdracht, en geeft ze regelmatig workshops in Amsterdam, Eindhoven of op locatie.

Naast Sumi-e (schilderen met inkt), geeft ze ook workshops in Italiaanse Renaissance technieken, zoals zelf gesso maken, zelf tempera, aquarelverf, lijmverf, etc. maken en er mee schilderen.

Voor meer informatie over haar werk, exposeren of het volgen van workshops kunt U hierover rechtstreeks contact opnemen met de kunstenaar, of kijk op de website.

E-mail: mari@marj.biz website: https://marj.biz/

Zie ook op de website: Minidocu “Een ander perspectief”

en de docu: “De eerste les sumi-e aan een “Katholieke Pater”

werk van Marjanne Geurtsen

Schaapjes 1
Schaapjes 2
M 43
Mj 51a