over de kunstenaar Geo Oplaat

Mijn werkwijze is eigenlijk heel éénvoudig: Het gaat erom je camera zo veel mogelijk mee te nemen en voorbereid zijn op “schieten”. Vervolgens komt het neer op struinen, het liefst op onlogische, niet platgetreden paden. Tijdens die tochten goed kijken, “open zijn” en je laten verbazen. Vervolgens moet je natuurlijk wel in staat zijn een goede foto te maken, dat betekent een goede compositie en een goede belichting. Mijn werk ziet er vaak intuïtief en soms een beetje vervreemdend uit en het leent zich er dan ook voor “open” bekeken te worden en met oog voor details en onverwachte zaken.

werk


De belangrijkste mijlpalen en activiteiten zijn:
- Voor de St. Parolo (Participatie op locatie) heb ik een paar maanden lang hun clienten, medewerkers en de activiteiten gefotografeerd, resulterend in een rondreizende expositie langs die 4 vestigingen.
- T.b.v. een Mont-Martre festival in Deventer heb ik samen met 2 collega-fotografen de omgeving gefotografeerd tussen Mont-Martre en de woonomgeving van enkele Parijse muzikanten, Bel Tuner, die later tijdens het Mont-Martre festival in Deventer een concert gaven. Daarbij zijn de foto’s geprojecteerd die wij in hun omgeving gemaakt hebben.
- In een regionale krant heeft een artikel/ interview plus foto’s gestaan over de fotoserie “Behind the scenes”, gemaakt tijdens het festival Deventer Op Stelten.
- Een portfolio opgenomen in Silvershotz Folio 2010.
- Als vrijwilliger begeleid ik de Fotogroep van ABC de Cirkel. ABC de Cirkel houdt zich bezig met het begeleiden en reintegreren van mensen met een NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Eén van de activiteiten is Fotografie. Dat wordt onder mijn leiding gedaan.
- Vrijwillige fotograaf voor de stichtingen “Vriendendiensten” en “Present”

opleiding


Mijn werk kan grofweg gezien worden als Travel, Street, Fine Art, Documentair.
Mijn opleiding fotografie heb ik genoten aan de FotoVakSchool te Apeldoorn.

exposities


De belangrijkste prijzen en nominaties:

  • Honorable Mention – Black And White Spider Awards 2010, gejureerd door oa Sotheby’s, Tate Gallery, Magnum Photos, Flatland Gallery, Arte F, etc.. .
  • Honorable Mention – The WorldWide Photography Gala Awards. Foto is opgenomen in het boek “Best Shots” waarvan de opbrengst gedeeltelijk voor Save the Children was.
  • Genomineerd voor de Ed van der Elsken Straatfotografieprijs van het Fotomuseum en NN
  • Eén van de winnaars Kunstcongres Oost 2018 van het UWV.

overige informatie


eervolle vermelding

Black and White Spider Awards 2010
Silvershotz Folio 2010
The Worldwide Photography Gala Awards Best Shot Competition 2011
Nomination Black and White Spider Awards 2011

werk van Geo Oplaat

Bowing lamppost
Parasols
Church #1
Church #2