over de kunstenaar Jaime van Eijkelenborg

Jaime van Eijkelenborg (1955) maakt ruimtelijke objecten, hoofdzakelijk van papier. Hij noemt zijn objecten zelf liever voorwerpen. Deze komen tot stand in reeksen met een werktitel. Het papier als materiaal is in het werk steeds belangrijker geworden. De voorwerpen zijn gemaakt van industriële papiersoorten, die niet op uiterlijk, maar op functionaliteit worden gekozen, zoals gewicht, stevigheid of buigzaamheid. Papier geeft als bijna geen enkel ander materiaal de mogelijkheid te spelen met gewicht en vorm. De beschilderde en op verschillende manieren bewerkte voorwerpen zijn bij voorkeur eenvoudig van vorm en opgebouwd uit enkele aan elkaar gemonteerde elementen.

Animisten kennen niet alleen een ziel toe aan mens en dier, maar ook aan planten en andere fenomenen, zoals werktuigen en gebruiksvoorwerpen. Zelfs concepten als woorden en metaforen. Deze zienswijze heeft Jaime 15 jaar lang losgelaten op het laten ontstaan van ruimtelijke papieren voorwerpen. Kleine, middelgrote, maar ook ruimtebepalende voorwerpen. In combinatie met soms andere materialen worden installaties gepresenteerd.

Met dezelfde zienswijze keert Jaime de laatste jaren terug naar het platte vlak, waarmee hij eerder via het maken van talloze papieren collages vertrouwd is geraakt. Eerst waren papier, verf, inkt en lijm de materialen. De laatste jaren visualiseert hij virtuele ruimten met digitale middelen. Met opzet ondiepe en onbepaalde ruimten. Daarin geplaatst spelen fragmenten van voorwerpen, planten en dieren een rol. Vermomd, versmolten, gegroepeerd. Als een vorm van mimicry. De materialen: digitale middelen (o.a. direct-scans), papier en plexiglas.