over de kunstenaar Rinke Baaima

Rinke Baaima (1955) is geboren en getogen in Vlaardingen.

werk


In 1980 - het jaar van zijn eerste psychose - is Rinke bezig met het kunstproject Over-spanning en draagkracht. Hij maakt schilderijen en beelden van natuurkundige constructies, metaforen voor gebeurtenissen in het dagelijks leven van hemzelf en van de mens in het algemeen. Iedereen wordt dagelijks belast en de bedoeling is om niet te bezwijken.

In zijn werk maakt Rinke gebruik van zijn bouwkundige kennis over spanning en draaglast. Hij wapent zijn robuuste constructies met verschillende kleuren en lijnen in epoxy-lak en acrylic one met kleurpigment in combinatie met glasweefseldoek. De subtiele pijlen in zijn werken zijn indicaties waar de puntlast het grootst is. Beeldend Gesproken heeft vijf werken uit de serie Over-spanning en draagkracht in de collectie.

Rinke maakt ook organische beelden waarin kleur en beweging in abstracte vorm aanwezig zijn. Hij wordt geïnspireerd door natuurlijke vormen. Evenwicht speelt een belangrijke rol. Rinke modelleert de beelden op de computer, waarbij de onbegrensdheid van de vorm oneindig groot is. Rinke ontwerpt ook sieraden.

opleiding


Kunstacademie Rotterdam - afdeling beeldhouwen
Academie van Bouwkunst - afdeling architectuur te Rotterdam.

werk van Rinke Baaima

Under pressure
Overspanning en draagkracht
Abstracte bloemenzee
De zwangere vrouw