over de kunstenaar Karwan Abdulla

Karwan is op 15 februari 1968 in de stad Sulaimanya in Koerdistan, Noord-Irak geboren. Hij is in Irak afgestudeerd aan de HTS. Karwan is naast zijn studie begonnen met schilderen en beeldhouwen. Ook was hij politiek actief voor vrijheid en mensenrechten. Daardoor kwam hij in 1985 in de gevangenis terecht. Toen hij in 1988 vrij kwam heeft hij zijn studie elders in Irak voortgezet. In 1993 is hij naar Nederland gevlucht. Vanaf 2003 is de creativiteit weer bij hem boven gekomen en is hij begonnen zijn emotie met kleuren te uiten.

werk


Hoewel Karwan geen kunstopleiding heeft gevolgd is hij van jongs af aan al geïnteresseerd geweest in kunst en het zelf maken hiervan. Met name de kleurcompositie zag hij als jongen al heel duidelijk en dit inspireerde hem tot het maken van eigen experimenten in de vorm van beelden en ook schilderijen. Hij heeft veel gehad aan de oriëntatie cursus van de Kunstacademie Minerva te Groningen

Zijn werk is ontstaan vanuit een autodidactische stijl, geïnspireerd door o.a. kunstenaars als Karel Appel, Mark Rothko, Cy Twombly en Picasso. Hij maakt kunstwerken over verborgen liefde en innerlijke leugens, ”door het voelen en het bewerken van klei kan ik mijn emoties toelaten'' vertelde Karwan aan ons.

Karwan is een veelzijdig kunstenaar, hij wisselt af tussen verschillende schildertechnieken en –stijlen, tussen vrij werk en tussen schilderen en beeldhouwen. De stijl is ondergeschikt aan het idee. Gevoelens, belevenissen, verlangens, een vorm, een plaats… alles wat indruk maakt kan een aanleiding zijn voor een nieuw werk.

Figuratief of abstract, impressief of expressief. Het idee is het uitgangspunt en voor de uitvoering daarvan is elke stijl geoorloofd.
Levend in een zap-cultuur werkt Karwan bewust in verschillende stijlen. Hij is niet bezig met een zoektocht naar een eigen definitieve stijl. Zo werkt hij bij voorkeur met allerlei soorten verf en met klei voor abstracte beelden. Door de jaren heen heeft Karwan zijn stijl ontwikkeld op een unieke, persoonlijke wijze.

De opbrengst van de verhuur gaat naar verschillende goede doelen en bij verkoop gaat 10% naar het goede doel.

werk van Karwan Abdulla

Verdwaalde liefde (groen)
Verdwaalde liefde (blauw)
Verdwaalde liefde (roze)