Kunst in het thuiskantoor | De keuze van Roos de Jong

Roos de Jong woont in Amsterdam en werkt sinds het begin van de Covid-19 pandemie vanuit huis. Ze vertelt hoe zij haar thuiswerkplek heeft verfijnd met schilderijen die zij in bruikleen heeft van Beeldend Gesproken.

‘’Het grote voordeel van een kunstuitleen is natuurlijk dat je even kan kijken of het kunstwerk in je huis past. Soms dan komt een kunstwerk in de ene omgeving niet volledig tot zijn recht, terwijl het in de andere omgeving ontzettend aanspreekt.’’

Hoe ben je in contact gekomen met Beeldend Gesproken? 

Ik woon al drieënveertig jaar in deze buurt. Beeldend Gesproken zit hier al lang. Toen ze op hun vorige locatie op de hoek van de Nicolaas Beetsstraat zaten, hebben wij daar lang geleden een aantal kunstwerken geleend. Eén van die stukken kochten we en diehangt nog steeds in de woonkamer. Daarna verdween Beeldend Gesproken een tijd van ons netvlies. Totdat Beeldend Gesproken enkele jaren geleden verhuisde naar de Hallen tegenover de bibliotheek. Ik had een afspraak met een oud-collega om wat te drinken bij Belcampo. Toen kwamen we langs de galerie en zijn we naar binnen gegaan. Mijn oog viel meteen op het schilderij Dromerige verliefde vrouw van Sook Bae

We zaten midden in de corona-lockdown en ik werkte al enige maanden thuis, gewoon aan de eettafel. Ik had uitzicht op een muur waar een schilderij hing dat ik 25 jaar geleden had gekregen. Iedere keer dat ik opkeek zag ik dat schilderij daar hangen en dacht ik ‘’hmmm, ja leuk’’ maar het had mijn hart niet gestolen. Dus ik was er na verloop van tijd op uitgekeken en wilde wel graag iets nieuws. Toen ik het schilderij van Sook Bae bij Beeldend Gesproken zag hangen dacht ik “dat is natuurlijk ook een mogelijkheid”. Ikk ben naar de galerie gegaan en heb ik het schilderij gehaald. Ook hebben we twee andere werken geleend om te kijken of het bevalt. 

Ons eerste contact met de galerie ontstond omdat ik er vaak langs liep. De galerie zat toen nog in de Nicolaas Beetsstraat, schuin achter een basisschool met een speeltoestel. Dat speeltoestel zat in onze vaste wandelroute wanneer we met onze zoon een rondje gingen lopen, dus we kwamen vaak langs Beeldend Gesproken. De galerie trok onze aandacht en we besloten een keer naar binnen te gaan. 

Waarom ben je klant geworden?

Ik vind de mensen die bij de galerie werken ontzettend klantvriendelijk. Zo viel het bijvoorbeeld niet mee om een bepaald schilderij terug te vinden dat ik graag wilde lenen. Toen heeft Sonia de hele boel ondersteboven gekeerd om dat schilderij voor mij te vinden. Ze had een heel vriendelijke manier van mij te woord staan en uitleggen en vertellen over de schilder. Dat gaf mij een prettig gevoel.

De gedachte achter de galerie spreekt mij ook ontzettend aan. Het verhaal achter de kunst is net even wat anders dan gewoonlijk. 

Wie is jouw favoriete kunstenaar in onze collectie. Waarom?

Momenteel heb ik het schilderij Dromerige verliefde vrouw van Sook Bae in bruikleen. Zij heeft nog meer dingen gemaakt die ik prachtig vind. Ik heb ook een ander schilderij in bruikleen. Het schilderij zonder titel van Ronald de Hoog hangt momenteel ook in mijn woonkamer. Sook Bae en Ronald de Hoog  sprongen er allebei als kunstenaars echt voor mij en mijn man uit. 

Ook hebben we  Blauwe bloemvogel van Remco Sterk in bruikleen. Dat is echt een prachtig en sprankelend werk, maar het komt tot nu toe nog niet helemaal tot zijn recht in onze woonkamer. We gaan het schilderij nog op een andere plek proberen te hangen omdat we het zo prachtig vinden en willen dat het echt tot zijn recht komt in ons huis.