De keuze van: Suleyman Gogus

Suleyman Gogus, oprichter van Sensa Zorg en Instituut Culturele Zorg, vertelde waarom hij werken van Beeldend Gesproken in bruikleen neemt. 

‘Ik had nog geen partij gevonden die kunst uitleent, want dat zijn meestal erg particuliere en winstgerichte ondernemingen. Beeldend Gesproken is anders dan dat, gericht op het sociale en maatschappelijke.’’

Suleyman Gogus is oprichter van vier sociale ondernemingen. Gogus heeft een echte passie voor ondernemen, ontstaan vanuit zijn praktijkervaringen als jongerenwerker. Vooral in huidige onderneming Sensa Zorg komt Gogus passie tot uiting. Sensa Zorg is een organisatie gespecialiseerd in het bieden van cultuur sensitieve hulpverlening. 

Sinds anderhalf jaar is Suleyman Gogus klant bij Beeldend Gesproken. De kunstwerken die hij in bruikleen neemt stelt hij tentoon bij Sensa Zorg.

Hoe ben je in contact gekomen met Beeldend Gesproken? 

Tijdens een evenement van Buy Social waar sociale ondernemingen in Amsterdam gingen pitchen voor zorgondernemingen. Toen kwam onder anderen Beeldend Gesproken pitchen. Ik raakte meteen onder de indruk van het concept.

Wanneer ben je klant geworden? 

Half 2018 ben ik klant geworden. Om de zes maanden krijg ik nieuwe kunstwerken, dat vind ik elke keer wel spannend, maar ik ben altijd blij om nieuwe schilderijen te zien. Daar word ik erg enthousiast van. Sinds twee maanden heb ik drie nieuwe schilderijen in bruikleen van Beeldend Gesproken. 

Waarom ben je klant geworden?

Ik werk bij al mijn ondernemingen met zo veel mogelijk sociale ondernemingen en sociale bedrijven. Of in ieder geval bedrijven die een sociale impact proberen te maken. Bedrijven mogen best winst maken, maar wel zodat ze een gedeelte uitbesteden aan maatschappelijke zaken. 

Ik had nog geen partij gevonden die kunst uitleent, want dat zijn meestal erg particuliere en winstgerichte ondernemingen. Beeldend Gesproken is anders dan dat, gericht op het sociale en maatschappelijke. 

Beeldend Gesproken biedt een podium voor mensen met psychiatrische klachten. Je ziet hoe psychiatrische klachten mensen kunnen raken. Ik kan me voorstellen dat een schilder die al een bepaalde bagage heeft moeilijker een podium krijgt om hun eigen schilderijen te mogen tentoonstellen.  Dus ook niet om zijn brood te verdienen. Met Beeldend Gesproken kan ik daar een bijdrage aan leveren. 

Wie is jouw favoriete kunstenaar in onze collectie. Waarom?

Ik heb niet per sé een favoriet, want ik vind de kunstwerken van Beeldend Gesproken allemaal erg mooi, maar ik vind het schilderij van Erica Nass dat ik momenteel in bruikleen heb erg uniek. Het schilderij brengt de warmte mee naar ons kantoor. Je ziet de warmte in haar schilderijen. Meestal zijn het mediterrane klimaatschilderijen. Dat past heel erg bij Sensazorg omdat het een multiculturele organisatie is. 

Haar werk doet mij denken aan dat moment vlak voordat je in slaap valt, wanneer je een droom begint te zien. Haar kunst lijkt precies dat moment uit te beelden. Het moment tussen realiteit en illusie. 

Hoe zou je de kunst van Beeldend Gesproken beschrijven? 

Professioneel, warm en elk schilderij heeft een eigen verhaal. Het leukste van de schilderijen van Beeldend Gesproken is het op zoek gaan naar het verhaal achter het schilderij. Ook omdat je weet dat de schilder een bijzonder verhaal heeft, heeft dat extra impact.

Welke bijdrage kan Beeldend Gesproken leveren aan een gelijkwaardig en inclusieve maatschappij?

Beeldend Gesproken doet dat al heel goed, ik zou het wel fijn vinden als er meer schilderijen waren die de multiculturele samenleving tentoonstellen, of dat meenemen in hun verhaal. 

Ik had hier ooit een schilderij met Indiase mannen die op een bank zaten, en vrouwen die werkten op een markt. Ik vond schilderij heel uniek, een schilderij dat echt India tentoonstelt. Maar als je gaat kijken in de Nederlandse samenleving is dat ook wat je in Amsterdam ziet. 

Al met al vind ik Beeldend Gesproken echt een prachtige organisatie dus heb ik er weinig meer over te zeggen. Ik waardeer de organisatie en hoop dat meerdere ondernemingen met zo’n missie de markt opgaan. Volgens mij zijn er ook steeds meer ondernemers die een bijdrage willen leveren aan sociale ondernemingen, dus daar ben ik super blij mee. 

Sensa Zorg heeft momenteel kunstwerken van Karwan Abdulla, Pia van Velde en Erica Nass in bruikleen.