Beeldend Gesproken Kunstprijs 2011

BGKp algemeen

BG Kunstprijs 2014

BG Kunstprijs 2011

BG Kunstprijs 2008

BG Kunstprijs 2005

De Beeldend Gesproken Kunstprijs 2011

In 2011 is de Beeldend Gesproken Kunstprijs voor de derde keer uitgereikt. In totaal zonden 170 kunstenaars werk in. De prijsuitreiking was tijdens de opening van de expositie in Loods 6 te Amsterdam op 19 mei. De expositie met werken van de prijswinnaars en 22 andere inzendingen was te zien van 20 t/m 26 mei.

Prijswinnaars

gedeelde 1e prijs – Ralph Meijeringh en Astrid Oudheusden
3e prijs – Jasper Windhorst

Eervolle vermeldingen

Carla van Slooten, Ingrid Greijn, Pieter Voogt en Salwa Jabli.

Uit het juryrapport:

Het werk van Astrid Oudheusden werd door de jury omschreven als ‘in your face’. Haar werk is visueel prikkelend en zowel inhoudelijk als formeel overtuigend. Ieder element in de schilderijen van Oudheusden kent een schilderkunstige noodzaak. De beelden verraden de opvatting van het schilderij als een ‘setting’, een decor waarin motief en materiaal samenvloeien, een spel met perspectieven en ruimtelijkheid.
In de schilderijen van Ralph Meijeringh is vooral de gulzigheid die uit de beelden spreekt ontroerend. Zijn vrouwenportretten zijn dynamisch, vol humor, expressie en materialiteit. De jury prijst het feit dat de kunstenaar kiest voor contrasten en niet voor het herhalen van beproefde recepten. Uit de werken van Meijeringh spreekt een kritische benadering van het eigen werk.
De jury vond de posities van Oudheusden en Meijeringh van bijzondere kwaliteit en daarbij interessant vanwege de oppositie die ze vormen. Om die reden heeft de jury besloten hun werk een gedeelde eerste plaats toe te kennen.

De derde prijs is voor Jasper Windhorst die met zijn prachtige, ijle en gevoelvolle tekeningen van lichamelijke machines of machinale lichamen veel indruk op de jury maakte. Kleine, poëtische tekeningen in potlood op papier van A4 formaat met een monumentale uitstraling. De lijntekeningen van Windhorst zijn even zoekend als precies en hebben een compositie die dwars door het vlak snijdt en tegelijk raadselachtig en ‘logisch’ is. Zijn lichamen zijn ‘onhandige’ vormen, containers van betekenis.

Jury

    • Pietje Tegenbosch – eigenaar galerie tegenboschvanvreden, Amsterdam – voorzitter
    • David Bade – beeldend kunstenaar, Curaçao/Amsterdam
    • Rolf Engelen – beeldend kunstenaar, Rotterdam
    • Lene ter Haar – conservator hedendaagse kunst SCHUNCK* / Stadsgalerij Heerlen
    • Hanne Hagenaars – hoofdredacteur Mister Motley, Amsterdam

 

Catalogus

Bij de tentoonstelling verscheen een catalogus waarin alle werken uit de expositie zijn opgenomen. Isbn 978-90-77713-84-6.

Sponsor

De stichting Vrienden van Beeldend Gesproken stelde het prijzengeld ter beschikking.