Beeldend Gesproken Kunstprijs 2005

BGKp algemeen

BG Kunstprijs 2017

BG Kunstprijs 2014

BG Kunstprijs 2011

BG Kunstprijs 2008

BG Kunstprijs 2005

Beeldend Gesproken Kunstprijs 2005

In 2005 is de Beeldend Gesproken Kunstprijs voor de eerste keer uitgereikt. Het thema was Verlangen. In totaal zonden 145 kunstenaars uit heel Nederland werk in. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van de expositie in Loods 6 te Amsterdam op 22 mei 2005.

Prijswinnaars

1e prijs – Jannemiek Tukker met de pentekening Mama hangt de was op;
2e prijs – Hennie Buis met het wandkleed Vervuld verlangen;
3e prijs – Ralf Haase met het ruimtelijk schilderij Het meesje met de toeter.
Eervolle vermeldingen
Robert ter Borg, Jaime van Eijkelenborg, Rick Essenberg, René Meeuwsen, Katrien van Pelt en Isabel Tap.

Uit het juryrapport:

In de eerste ronde maakten de juryleden zich vertrouwd met de werken door ieder individueel langs de werkstukken te lopen. Daarna ging de jury gezamenlijk langs het werk, en zodra één van de leden zich uitsprak vóór een werk, werd het kunstwerk geselecteerd voor de expositie. Er was stevige discussie over de kwaliteitsaspecten van de werken, waardoor deze ronde verschillende uren in beslag nam.
De tweede ronde was net zo gecompliceerd, maar strenger. Ieder werk was tenslotte in beginsel geschikt om in de finale-ronde te belanden. Goede smaak, uitvoering, zeggingskracht, originaliteit en beoordeling van de bedoeling van de maker, wogen mee. Opvallend was dat er weinig te merken was van een psychiatrische achtergrond van de maker. De jury had de indruk dat het thema verlangen voor een aantal inzenders geen rol van betekenis had gespeeld, en voor een aantal anderen een wat sombere bijklank leek te hebben. Ieder jurylid had uiteindelijk een paar favoriete werken, waarvan hij het belangrijk vond dat ze meededen in de finale. De jury besloot in open overleg negen kunstwerken te selecteren voor de drie prijzen.
Het ging er nu alleen nog maar om wie de beste was, en dat werd beslist op basis van argumenten. Uiteindelijk – met in twee gevallen pijn in het hart omdat er nu eenmaal maar een beperkt aantal winnaars kan zijn – wees de jury de drie prijswinnaars aan. Daarnaast besloot de jury zes eervolle vermeldingen te doen.
De jury stelt er prijs op te verklaren dat zij het niveau van de inzendingen over het algemeen goed vond en dat er een grote betrokkenheid uit sprak.

Jury

De jury bestond uit de kunstenaars Lex Goes, Frits Nolte en Rogi Wieg. De jury beoordeelde de werken op technische kwaliteit, artistieke zeggingskracht en oorspronkelijkheid.

De Beeldend Gesproken Kunstprijs 2005 is mede mogelijk gemaakt door Mentrum GGz.