Jeroen Muller

bestuurslid bij Arkin, instelling voor geestelijke gezondheidszorg

Kunstuitleen Beeldend Gesproken was ooit een initiatief van Arkin. We wilden laten zien dat mensen die psychisch kwetsbaar zijn, zich kunnen onderscheiden als kunstenaar. Dat vinden we belangrijk. Iedereen denkt bij psychiatrie aan de zwerver op straat die schizofreen en alcoholist is. Beeldend Gesproken wil dat beeld omkeren en laten zien dat je topkwaliteit kan bieden, ondanks of juist door die psychiatrische achtergrond. Het mooie van Beeldend Gesproken is dat het professionele kunst is. Er worden eisen gesteld aan de kwaliteit en je moet echt kunstenaar zijn om in de collectie te komen.

‘Er wordt gedacht vanuit kracht en talent en niet vanuit de beperking. Tegelijkertijd vind ik de werken zo mooi omdat er een verhaal achter zit van de kunstenaars zelf.’

Laatst heb ik een beeld uitgekozen van Anne Marie Baljé, El Toro Emoción. Dat is gewoon prachtig, ik kan ‘t niet anders zeggen. Ze hebben veel ongelofelijk talentvolle kunstenaars. Het team van Beelden Gesproken heeft enorm veel verstand van zaken en is heel erg bevlogen. Ze doen er alles aan om de kunstenaars een volwaardige plek te geven in de maatschappij.