Remains, Stamira D’Amico

De werken in deze eerste solo tentoonstelling van Stamira D’Amico laat haar ontwikkeling zien vanaf 2015. In dat jaar verhuist zij naar het Italiaanse platteland, waar zij alleen in een oude boerderij woont. Zij gaat in de leer bij Peter Maria Herk. Het zijn jaren van zoeken naar de vorm voor haar kunstenaarschap.

Haar afkeer van de wegwerpmaatschappij die mensen reduceert tot consumenten en bergen afval creëert, wordt de kern van haar kunstenaarschap en het verzamelen van ‘remains’ een bron van vreugde in haar leven.

Stamira heeft vanaf haar 14e voltijds kunstonderwijs gevolgd en altijd geschilderd. Dwars door de ontwikkeling van het werken met afvalmaterialen heen, keert zij regelmatig terug naar het schilderen. Haar schilderijen verbeelden haar dromen en nachtmerries en heftige gevoelens over haar dagelijks leven; de relatie met haar familie -vooral haar moeder- en haar geliefden. Soms met humor, soms zwaar aangezet in sombere, monsterlijke voorstellingen. De schilderijen worden regelmatig door haar bewerkt en aangevuld, zo ontstaan, door de jaren heen, lagen over elkaar met verschillende emotionele lading. Soms gebruikt zij afgedankte schilderijen van andere schilders als basis voor haar eigen werk.

aanvullende informatie

datum: 24 January 2020 tot 03 February 2020