OPbouw schilderijen van Judith Ockeloen

Het verhaal dat verteld wordt met deze solotentoonstelling van Judith Ockeloen beslaat een periode van vier jaar. Het zijn jaren van neergang en opbouw, weerspiegeld in het werk dat hier hangt. Ze geeft tevens een openhartige blik in wat schilderen voor haar betekend heeft in deze periode.

Allereerst sluipt de somberheid binnen als mooie verstilde beelden van mistige bossen in gedempt licht. De kleuren vervagen, de tinten grijs zijn eindeloos en er heerst oorverdovende stilte. In het volgend werk lijken droomfiguren te verdwijnen in het landschap.

Van alle kanten wordt er aan wederopbouw gewerkt. Het bouwen aan verbetering wordt door de kunstenaar gevisualiseerd in de vorm van kleine schilderijtjes van “huizen in de steigers” omlijst door roestige randen. Met hun kleine gouden raam laten ze voorzichtig de hoop zien op herstel. Ondanks dat, verliest de schilder het gevecht. In een klein jaar ontstaat er slechts één schilderij van een schijnbaar ingestort bouwwerk.

De weg terug is niet makkelijk. Met aanmoediging van de omgeving en Galerie Beeldend Gesproken, slaagt ze erin het penseel weer op te pakken. De nieuwe steeds, groter wordende schilderijen stralen herwonnen levenskracht uit. Achter de door doeken afgeschermde steigers krijgen de gebouwen weer vorm.

Judith werkt in haar schilderijen, zowel met kwast als met paletmes. Vaak met een beperkt palet, af en toe doorbroken met een felle kleur. Vooral de gelaagdheid in de schilderijen brengt de toeschouwer ertoe nog eens te kijken. Tot slot hangen er aquarellen en olieverfschilderijen van huizen die baden in de zon en weerspiegeld worden in het water.

 

Let op: deze expositie wordt onderbroken tussen 25 april en 6 mei.

aanvullende informatie

datum: 13 april 2019 tot 28 mei 2019

tijd: 16:00

locatie: Galerie Beeldend Gesproken Hannie Dankbaarpassage 23 in De Hallen Amsterdam

Gallery Talk: 11 mei 2019

opening: 13 april 2019 om 16:00