Liefde, aandacht en ambacht in Hovers Stad

Ontwerper en kunstenaar Floris Hovers (1976) heeft in de afgelopen zestien jaar een kleurrijk, speels en verrassend oeuvre opgebouwd met een volstrekt eigen signatuur. Hij ontwerpt zowel producten, speelgoed, meubelen en unica als autonoom werk, zoals de flessenbootjes, de archetoys, de plankmeubels en de stoklamp.
In zijn ontwerpen nodigt hij je telkens weer uit in zijn haast volmaakt eenvoudige wereld, waar alle ruimte is voor eigen verbeelding. Spelenderwijs en improviserend, net als in zijn jeugd, gaat hij op zoek naar de essentie, de oervorm, waarbij kleur en compositie leidend zijn evenals een evenwicht in functie en esthetiek. Het ‘laten verdampen’ van het overtollige noemt hij dat zelf. Een langdurig proces van reduceren waarbij kennis en intuïtie hand in hand gaan, evenals menselijke ambacht en machine.

Ook de stad, die hij speciaal voor het Kleinste Galerietje in de Hallen maakte, heeft zijn herkenbare kleur- en vormentaal. Waarbij enigszins basale, eenvoudige benadering van technieken en materialen belangrijk zijn. Kom langs en laat je meevoeren door deze bouwwerken. Die met hun duidelijke, haast iconische, vormen refereren aan wat was.
Een wereld van ontwapenende eenvoud die de fantasie prikkelt.

Na een basiscursus bouwkunde en een opleiding reclame- en presentatietechniek in Utrecht studeerde Hovers in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven. Sindsdien werkt hij als zelfstandig ontwerper. In 2006 richtte hij zijn eigen ontwerpstudio op, vijf jaar later werd hij bekroond met de Sanoma Woon Award ‘Jong Talent’. Hij is werkzaam geweest als docent aan de kunstvakopleiding AKV|St. Joost, richting Ruimtelijk Ontwerp. Momenteel doceert hij kleur en compositie aan de Design Academy Eindhoven en geeft hij met enige regelmaat workshops en gastlessen in binnen- en buitenland.

aanvullende informatie

datum: 01 september 2020 tot 30 november 2020

locatie: Kleinste Galerietje