Karlien van Leeuwen’s “Nuts”

Er is een nieuwe expositie in het Kleinste Galerietje: Karlien van Leeuwen’s Nuts

De installatie op staal van een rijke verzameling van gekleurde noten is tot en met woensdag 23 september te zien in het kleinste galerietje in de Hallen in Amsterdam.

Als Amsterdams autonoom ontwerper is Karlien van Leeuwen altijd op zoek naar wat mensen raakt, wat hen aanspoort en wat men prikkelt om verder te kijken. Waardoor ontstaan verwondering, emotie en actie?
Onder de indruk van het grote effect van films en beeldcultuur op mensen studeerde ze Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.
Om nog beter te begrijpen hoe de mens stimuli verwerkt en hier op reageert volgde ze de minor Psychonomie. Hier leerde ze over de biologische basis van functies als perceptie, cognitie, geheugen en taal.

Ze vervolgde haar onderzoek naar ‘het actief betrekken van het publiek en het spelen met de perceptie van de kijker’ aan de Gerrit Rietveld Academie.Na haar afstuderen in 2011, richtte Karlien studio Smeerolie op, waarmee ze sindsdien locatie-specifieke installaties en producten maakt.

Nuts

Handgemaakt in Nederland, ontzettend magnetisch en lekker gekleurd.
Deze vrolijke noten houden je foto’s, kindertekeningen of kaart van je lief goed op z’n plek. Voor deze magneten maakte Karlien zelf de mallen van echte noten. Om ze vervolgens te gieten met mooie kleuren porselein.
Een zeer arbeidsintensief project, met een tot de verbeelding sprekend resultaat.

Studio Smeerolie 

Studio Smeerolie parkeert de automatische piloot en neemt het roer over.
Contact maken door het bieden van creatieve dienstverlening en
onverwachte oplossingen.

Een greep uit de projecten van Studio Smeerolie spreekt tot de verbeelding, zoals ‘Het kritische notenlied’, dat ruimte maakt voor het tegengeluid. Of de bloemengarderobe; een mobiele stellage die bloemen tijdelijk de lucht in hijst.

Dit levert niet alleen visueel een mooie en onverwachte oplossing, maar is ook zeer praktisch, want het lost ruimtegebrek en ongemakkelijke situaties op. En wat te denken van de telefoniste voor mobieltjes, die ter plekke oren én ogen voor elkaar opent?

De interventies van Studio Smeerolie nodigen mensen uit om stil te staan, om zich heen te kijken en zelf actie te ondernemen. Om los te komen van vastgeroest gedrag en de boel eens goed door te smeren.

Meer informatie is te vinden op www.studio-smeerolie.nl

NUTS, werk van Karlien van Leeuwen. Foto: Eva Vonk

aanvullende informatie

datum: 20 augustus 2015 tot 23 september 2015