Japan Blue – Sayaka Abe

Nog t/m eind januari is de installatie ‘Japan Blue’ te zien van Sayaka Abe

De Japanse kunstenaar Sayaka Abe werkte samen met patiënten en medewerkers van de psychiatrische kliniek Fukurode Hospital bij Tokio aan een gezamenlijk kunstproject.

Sayaka startte het project twee jaar geleden. Er golden toen in het ziekenhuis nog sterke Covid- restricties waardoor veel ontmoetingen online plaatsvonden. In digitale communicatie ervaar je beperkt je zintuigen; alleen je oren en ogen. Vanuit die ervaring stelde Sayaka de vraag of het terugdringen van de input van buitenaf ons lichaam en onze geest heeft veranderd. En, als dat zo zou zijn, hoe kunnen we dan het evenwicht en de functie van onze vijf zintuigen terugbrengen?

Als antwoord op deze vraag kweekte ze met een groep deelnemers in de grote tuinen van de instelling, indigo planten. Indigo wordt gebruikt als kleurstof voor stoffen en voor het drinken van thee. Na het oogsten verfden ze katoenen en zijden lappen. Hiermee maakte de kunstenaar een ruimte geïnspireerd op de gebruiken van een traditioneel Japans theehuis. Voor je een theehuis ingaat, laat je persoonlijke bezittingen en objecten die met je status te maken hebben buiten. Zo kan je elkaar persoonlijk en oprecht ontmoeten.

Dit project is mogelijk gemaakt door Stichting Het Vijfde Seizoen, De Nederlandse Ambassade in Japan, Dutch Culture, Fukuroda Hospital en Daigo City. Het Vijfde Seizoen organiseert samen met het artistieke team van Fukuroda psychiatrisch ziekenhuis residenties voor Nederlandse en Japanse kunstenaars.

aanvullende informatie