Jannemiek, Tineke, Teuny Tukker – What connects

De kunstwerken van Jannemiek Tukker zijn ruim 10 jaar in de collectie van Beeldend Gesproken.
Haar werk kent periodes met series maar haar proces is altijd een meditatieve oefening waarbij het onderwerp een lichamelijke en geestelijke reflectie moet oproepen. Het heeft twee kanten: aan de ene kant dagelijkse verwarring, angst en innerlijke confrontatie maar aan de andere kant ook mysterie, verinnerlijking, meditatie, het los laten en het spirituele licht.
Jannemiek: “Mijn werk is eigenlijk een complete spirituele alchemie die lood kan omzetten naar zilver en goud, die somberte en verdriet kan omzetten naar vreugde en blijdschap.”

Dit jaar nodigde Jannemiek haar twee zussen, ook kunstenaars, uit om samen in galerie van Beeldend Gesproken te exposeren. Wat blijft, wat vervalt, wat verbindt is het thema van deze expositie.

De basis voor de tentoonstelling What Connects is een eerste selectie van de werken van de drie zussen, gemaakt door broer Henk. Henk is geen kunstenaar maar een nieuwsgierige wereldreiziger, net zoals hun vader. In verband met zijn werk reisde hij veel door Azië en Afrika en woont nu in Mozambique. Hij kwam op bezoek in de werelden, of anders gezegd, op de ”eilandjes” van zijn zussen zoals ze nu zijn. Het was een ontmoeting tussen volwassen mensen waarbij patronen en rollen van het verleden weinig betekenis hadden. Het was en is tijd om elkaar opnieuw te ontdekken.

De opening vindt digitaal plaats op 8 mei om 12 uur waarbij de zussen Tukker geïnterviewd worden door Berthold Gersons.
Berthold Gersons was 2007-2017 senior wetenschappelijk adviseur van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en is emeritus hoogleraar psychiatrie bij het AMC (Universiteit van Amsterdam). Berthold Gersons is ook Vriend van Beeldend Gesproken.

U kunt hierbij aanwezig zijn via zoom

aanvullende informatie

datum: 30 april 2021