InsideOut DE BINNENWERELD

Spaltro benadrukt als kunstenaar én ervaringsdeskundige de kracht van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

InsideOut BINNENWERELD is fase twee van het InsideOut project waarbij Spaltro meer bewustwording over onze psyche wil genereren via kunst. Achtentwintig kunstenaars uit Amsterdam en Friesland reageren in deze expositie met nieuw werk op het InsideOut Panorama dat Baukje Spaltro maakte voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. InsideOut Panorama was een geschilderd landschap van 40 meter omtrek gemaakt door bijna tweehonderd 200 (ex)- psychiatrische cliënten uit Friesland. Baukje Spaltro vroeg aan hen om hun persoonlijke stemming weer te geven op het doek.

De expositie InsideOut BINNENWERELD laat zien hoe juist in deze coronatijd kunst een verbindende factor kan zijn. Voorafgaand aan de tentoonstelling hadden kunstenaars de mogelijkheid om in de galerie van Beeldend Gesproken te werken, elkaar te ontmoeten en de voortgang te bespreken. Baukje Spaltro wil hiermee als kunstenaar én ervaringsdeskundige de samenleving bewuster maken van de grote kracht van onze binnenwereld:

“De binnenwereld van de mens, de ziel, is dat wat ons maakt en breekt. In onze neoliberale tijd waarin een grote druk om te presteren heerst, is er weinig aandacht voor ons innerlijk welzijn. En als de psyche tegensputtert, is stigmatisering en uitsluiting snel het gevolg. Volgens het Trimbos Instituut hebben ruim 4 op de 10 Nederlanders ooit één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Ook de huidige coronacrisis bevestigt hoe belangrijk het is om mentaal gezond te zijn.”

Met werk van: Yaïr Aa, Greta Akkermans-de Wit, Anne Marie Baljé, Walter Bosman, Steven van den Broeke, Marian Buis, Angelique Gijsbertse, Carel Harkema, Kare, Mar-Grietje Killian, Roos van Lierop, Cinthia Ottens, Anneke van der Plas-Koudijs, Yaron Poelman, Helen Roeten, Marcel Schuurman, Manola Sint Jago, Marijn de Jong, Judith Noorman, Carla van Slooten, Fokke Stastra, Svetlana Tiourina, H.F.van Steensel, Bauke van de Heide, Marjan van der Wal, Johanneke Veeningen, Ina Verhoeff en Helga Witteveen.
Curatoren: Asia Kuzmiczow (Beeldend Gesproken) en Baukje Spaltro.

Rondleidingen op: Donderdag 15 okt om 13:00 & 16:00 | 22 okt om 13:00 & 16:00 | 29 okt om 13:00 & 16:00 | Reserveringen via: gallerytalk@beeldendgesproken.nl

 

aanvullende informatie

datum: 10 October 2020 tot 08 November 2020

Gallery Talk: 28 October 2020 om 15:00